Most Important 50 Questions (Chapter-DBMS & SQL)

1. Which of the following is a reason for creating a list instead of creating a database?
A. to prevent data inconsistency
B. to prevent data redundancy
C. to make it easier to share data in a central location
D. to organize data for simple tasks
Answer: D

2. Which of the following is NOT an effect of data redundancy in a database?
A. increased loss of data
B. wasted time entering data
C. increased likelihood of a mistake
D. inconsistent data
Answer: A

3. When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes:
A. data redundancy.
B. information overload.
C. duplicate data.
D. data inconsistency.
Answer: D

4. ____________ means that the data contained in a database is accurate and reliable.
A. Data redundancy
B. Data integrity
C. Data reliability
D. Data consistency
Answer: B

5. All of the following are advantages of using a database, EXCEPT:
A. data redundancy.
B. data integrity.
C. flexible use of data.
D. information sharing.
Answer: A

6. In a database, a field is a:
A. label.
B. table of information.
C. group of related records.
D. category of information.
Answer: D

7. Each field in a database is identified by a:
A. field name.
B. key name.
C. field type.
D. field code.
Answer: A

8. In a database, ____________ fields store numbers used to perform calculations.
A. next
B. numeric
C. key
D. alphanumeric
Answer: B

9. A telephone number would be stored in a____________ field in a database.
A. text
B. memo
C. computed
D. date
Answer: A

10. A picture would be stored in a(n)____________ field in a database.
A. text
B. memo
C. object
D. hyperlink
Answer: C

11. To record a person’s last name, use a(n) ____________ field in a database.
A. memo
B. object
C. name
D. text
Answer: D

12. To store text data that may be very long, use a ____________ field in a database.
A. memo
B. text
C. data
D. long
Answer: A

13. A group of related fields in a database is called a(n):
A. record.
B. object.
C. memo.
D. table.
Answer: A

14. A group of related records in a database is called a(n):
A. column.
B. object.
C. key.
D. table.
Answer: D

15. The purpose of the primary key in a database is to:
A. unlock the database.
B. uniquely identify a record.
C. provide a map of the data.
D. establish constraints on database operations.
Answer: B

16. A good candidate for a primary key in a database would be a(n):
A. last name.
B. birthdate.
C. employee position title.
D. student identification number.
Answer: D

17. All of the following are types of databases, EXCEPT:
A. relational.
B. relation-oriented.
C. object-oriented.
D. multidimensional.
Answer: B

18. A relational database organizes data by logically grouping similar data into ____________, or tables that contain related data.
A. keys
B. relations
C. fields
D. records
Answer: B

19. In a relational database, tables are logically linked to each other by a:
A. key.
B. hyperlink.
C. field type.
D. field size.
Answer: A

20. A(n) ____________ database stores data in objects, not in tables.
A. object-oriented
B. relational
C. multidimensional
D. object-relational
Answer: A

21. Which of the following statements concerning object-oriented databases is FALSE?
A. Objects in an object-oriented database contain not only data but also methods for processing the data.
B. Object-oriented databases store computational instructions in the same place as the data.
C. Object-oriented databases are more adept at handling structured (analytical) data than relational databases.
D. Object-oriented databases store more types of data than relational databases and access that data faster.
Answer: C

22. Which of the following would NOT ordinarily be considered unstructured data?
A. text
B. video
C. audio clips
D. MP3 files
Answer: A

23. Oracle 10g is an example of a(n):
A. relational database.
B. object-oriented database.
C. multidimensional database.
D. Web-based database.
Answer: C

24. Which of the following is NOT one of the four main functions of a database management system (DBMS)?
A. creating databases and entering data
B. viewing and indexing data
C. querying data
D. programming data
Answer: D

25. The ____________ contains data descriptions and defines the name, data type, and length of each field in the database.
A. data dictionary
B. data table
C. data record
D. data field
Answer: A

26. Another name for the data dictionary in a database is the:
A. validation data.
B. relational data.
C. database management system.
D. database schema.
Answer: D

27. Field attributes (such as data type and field size) in a database are also known as:
A. metadata.
B. default values.
C. field names.
D. primary keys.
Answer: A

28. When entering data, violations of ____________ usually result in error messages.
A. data entry
B. validation rules
C. arithmetic operators
D. computation
Answer: B

29. ____________ are the values the database will automatically use for the field unless the user enters another value.
A. Data types
B. Default values
C. Validated data
D. Metadata
Answer: B

30. Common types of validation checks include all of the following, EXCEPT:
A. range.
B. completeness.
C. redundancy.
D. consistency.
Answer: A

31. Range checks ensure that the data entered falls within the set ____________, which are properties that must be satisfied for an entry to be accepted into a field.
A. field constraints
B. default values
C. validations
D. descriptions
Answer: B

32. In addition to keying data directly into the database, data entry can be done from a(n):
A. input form.
B. table.
C. field.
D. data dictionary.
Answer: A

33. ____________ is the process within the database design of ensuring that data entered into a database meets validation rules.
A. Proofreading
B. Authorization
C. Validation
D. Computation
Answer: C

34. The phrase “>5.50 And <20” is an example of a(n) ____________ check to validate data in a database.
A. requirements
B. completeness
C. range
D. insurance
Answer: C

35. A(n) ____________ check confirms that only text characters are entered in a field.
A. alphabetic
B. numeric
C. completeness
D. range
Answer: A

36. A(n) ____________ check ensures that all fields in a database defined as “required” have data entered into them.
A. requirements
B. completeness
C. consistency
D. alphabetic and numeric
Answer: B

37. A ____________ check compares the values of data in two or more fields to see if these values are reasonable.
A. constraint
B. completeness
C. consistency
D. range
Answer: C

38. Making a field ____________ means that it cannot be left blank.
A. numeric
B. required
C. calculated
D. validated
Answer: B

39. ____________ organizes a database into the order you need.
A. Browsing
B. Scrolling
C. Sorting
D. Querying
Answer: C

40. SQL is based on a branch of mathematics called:
A. structured algebra.
B. data-driven calculus.
C. artificial intelligence.
D. relational algebra.
Answer: D

41. A(n) ____________ query displays a subset of data from one table based on specified criteria.
A. select
B. variable
C. operational
D. join
Answer: A

42. A ____________ query displays a subset of data from two or more tables using a common field.
A. select
B. complex
C. table
D. join
Answer: D

43. A(n) ____________ enables users to have the database select and display records that match a certain criteria.
A. query
B. sort
C. operation
D. join
Answer: A

44. The process of reducing redundancy in a database is called:
A. a consistency check.
B. normalization.
C. metadata.
D. schema.
Answer: B

45. The primary key must be a(n) ____________ field.
A. numeric
B. object
C. unique
D. related
Answer: C

46. A ____________ is a large-scale electronic repository of data that is time-variant.
A. data warehouse
B. data mine
C. knowledge-based system
D. decision support system
Answer: A

47. The premise behind a relational database is that ____________ are established among the tables.
A. relationships
B. schema
C. consistencies
D. normalizations
Answer: A

48. ____________ is the term used for extracting data from source databases, transforming or reformatting the data, and storing it in the data warehouse.
A. Data staging
B. Validation
C. Normalization
D. Clickstream data
Answer: A

49. All of the following are types of reports generated by a management information system, EXCEPT:
A. summary
B. detail
C. exception
D. validation
Answer: D

50. Which of the following items is NOT a major component of a decision support system (DSS)?
A. internal and external data sources
B. data warehousing
C. model management systems
D. knowledge-based systems
Answer: B