50 MCQ(Geography) with answers, Important for RRB

1. Which among the following statements is true regarding International Date line ?

a ) It is 180 degree Longitude

b) It is a straight line

c) It is a big circle

d It is a curved line beyond earth

2. What is the interval between a high tide and neap tide at a given place ?

a) 12 hours

b) 12 hours 26 minutes

c) 15 hours 30 minutes

d) 24 hours

3. The sunlight is available 24 hours on the longest day at which of the following latitudes of the earth ?

a) 49 degree

b) 66 ½ degree

c) 63 degree

d) 69 degree 59 minutes

4.On which of the following planets water cycle is available ?

a) Jupiter

b) Earth

c) Mars

d) Venus

5. The deflection of the winds to the right in the northern hemisphere is caused by ?    

a) revolution of the earth

b) rotation of the earth

c) uneven heating of the earth

d) All of the above

6. The Grand Canyon is located on the :  

a) Colorado River

b) Rhine River

c) Tapi River

d) Niger River

7. The asteroids revolve round the Sun in between :

a) Earth and Mars

b) Mars and Jupiter

c) Jupiter and Saturn

d) Saturn and Uranus

8. Extensive deserts occur in the western tropical regions of continents because :

a) of easterly trade winds

b) cold ocean currents flow along the western coasts

c) off the effect both the offshore easterly trade winds and cold ocean currents

d) the rate of evaporation is greater along the western margins areas

9. The sea bed sloping gradually and bordering the continent is known as :

a) Coast

b) Continental Shelf

c) Continental Platform

d) Continental Slope

10.The deposits of the ancient Tethys Sea were folded to form the :

a) Himalayas

b) Rockies

c) Andes

d) Alps

11. The west to east extension of the Himalayas is from

a) Indus gorge to Dihange gorge

b) K2 to Chomoihari

c) Nanga Parbat to Namcha Barwa

d) Rakaposhi to Lohit river

12. Most of the devastating earth quakes are usually caused by

a) Ecstatic movement

b) Isostatic adjustment

c) Collision of earth plates

d) Volcanic eruption

13. Which one of the following has the highest wind velocity ?

a) Typhoon

b) Hurricane

c) Cyclone

d) Tornado

14. Speed of wind is measured by

a) barometer

b) hygrometer

c) thermometer

d) anemometer

15. Which one is not a non conventional energy source ?

a) Nuclear energy

b) Solar energy

c) Wind energy

d) Tidal energy

16. A special type of well in which water rises automatically under the pressure of a column of water to the ground surface through a hole is known as  

a) Artesian well

b) Spring

c) Hot spring

d) Geyser

17. The soil water which is of the greatest importance to the plant life is

a) Gravitational water

b) Capillary water

c) Hygroscopic water

d) Combined water

18. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet S ?

a) Arctic Ocean

b) Indian Ocean

c) Atlantic Ocean

d) Pacific Ocean

19. The Montreal Protocol 1987 refers to  

a) saving the Bio-diversity of our planet

b) singing of an accord on the peaceful uses of atomic energy

c) singing of an accord on keeping the Antarctica as a nuclear free zone

d) saving the ozone layer from destruction by reducing the use of CFCs

20. The colour of loamy soil is  

a) Greenish brown

b) Bluish green

c) Yellowish brown

d) Blackish brown

21. In which of the following states wheat is not produced ?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Tamil Nadu

d) West Bengal

22. Which of the following city is situated in the farthest east ?

a) Lucknow

b) Jabalpur

c) Hyderabad

d) Chennai

23. Which among the following districts is not situated in the terat of Uttar Pradesh ?

a) Pilibhit

b) Bahraich

c) Lakhim Pur

d) Hardoi

24. The famous Lagoon lake of India is :

a) Dal Lake

b) Chilka Lake

c) Pulicat Lake

d) Mansarover

25. What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological balance ?

a) 11.1%

b) 22.2%

c) 33.3%

d) 44.4%

26. Which one of the following States/Union Territories of India recorded the lowest density of population in 1991 Census ?

a) Sikkim

b) Nagaland

c) Mizoram

d) Arunachal Pradesh

27. The most important uranium mine of India is located at :

a) Manavalakurichi

b) Gauribidanur

c) Vashi

d) Jaduguda

28. Which of the following states is called ‘Tiger State’ of India ?

a) Himachal Pradesh

b) Gujarat

c) Madhya Pradesh

d) Assam

29. Khasi and Garo Tribes mainly live in :

a) Meghalaya

b) Nagaland

c) Mizoram

d) Manipur

30.Which one of the following areas is noted for mangrove vegetation ?

a) Lava forest of Kalimpong.

b) Sajnekhali forest of South 24 Parganas.

c) Dandakaranya forest of Orissa

d) Corbet National Park of U.P.

31. Trade winds are due to

a) Conduction

b) Convection

c) Radiation

d) Scattering

32. Ozone-hole in the atmosphere is largely caused by the presence of

a) Oxygen

b) Hydrogen

c) Chloro-floro-carbon

d) Radio-active waste

33. The term Roaring Forties in related to the

a) Trade winds

b) Planetary winds

c) Westerlies

d) Polar winds

4. Trees are leafless for a shorter or longer season of the year in :

a) Evergreen forest

b) Mangrove forest

c) Scrub jungle forest

d) Deciduous forest

35. Which of the following is called the twin of the earth ?

a) Neptune

b) Venus

c) Mars

d) Saturn

36. Which is the hottest planet of the solar system ?

a) Venus

b) Mars

c) Earth

d) Saturn

37. The line on a map connecting points of equal temperature at a given time is

a) Isohyets

b) Isobar

c) Isthmus

d) Isotherm

38. Snakes and Vultures are eating are rats in a field. If wild dogs are let into the field, what will be the immediate result ?

a) Decrease in the number of snakes

b) Decrease in the number of vultures

c) Decrease in the number of rats

d) Increase in the number of snakes

39. Which one of the following is the greatest circle ?

a) Arctic Circle

b) Equator

c) Tropic of Cancer

d) Tropic of Capricorn

40. Where does most of the weather phenomena take place ?

a) Ionosphere

b) Troposphere

c) Stratosphere

d) Tropopause

41. The largest irrigation canal in India is called the :

a) Yamuna canal

b) Sir hand canal

c) Indira Gandhi canal

d) Upper Bari Doab canal

42. Pruning is an essential part in cultivation of :

a) Rubber

b) Tobacco

c) Coffee

d) Tea

43. Operating surplus arises in the

a) Government sector

b) Production for self-consumption

c) Subsistence farming

d) Enterprise sector

44. The most important of the nontariff trade barriers are :

a) Quotas

b) Health regulations

c) Pollution standards

d) Labelling and packaging regulations

45. The maximum area under crops in India is used for the cultivation of :

a) Wheat

b) Rice

c) Sugarcane

d) Cotton

46. Which of the following Indian States is broadly as large as the European nation Poland ?

a) Bihar

b) Orissa

c) Maharashtra

d) Madhya Pradesh

47. Which of the following districts is on the international border of India ?

a) Gorakhpur

b) Jaipur

c) Kinnaur

d) Kullu

48. The variety of coffee largely grown in India is :

a) Old Chicks

b) Coorgs

c) Arabica

d) Kents

49. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to Green Revolution ?

a) Six Five-Year Plan (FYP)

b) Second FYP

c) Fourth FYP

d) Third FYP

50. Where is the Bandipur National Park ?

a) Rajasthan

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Assam

ANSWER KEY

  1. a
  2. b
  3. b
  4. b
  5. b
  6. a
  7. b
  8. c
  9. b
  10. a
  11. a
  12. c
  13. d
  14. d
  15. a
  16. a
  17. b
  18. c
  19. d
  20. d
  21. c
  22. a
  23. d
  24. b
  25. c
  26. d
  27. d
  28. c
  29. a
  30. b
  31. b
  32. c
  33. c
  34. d
  35. b
  36. a
  37. d
  38. c
  39. b
  40. b
  41. c
  42. d
  43. d
  44. a
  45. b
  46. d
  47. a
  48. c
  49. d
  50. c