PDF- 50 Computers MCQ’s for Specialist Officer/IBPS Clerk Mains

1. The productivity software category includes all of the following EXCEPT:
A. word processing.
B. peripheral device management.
C. personal information management.
D. spreadsheet.
Answer: B

2. All of the following are examples of word processing software EXCEPT:
A. Microsoft Excel.
B. Microsoft Word.
C. Corel WordPerfect.
D. Writer.
Answer: A




3. Microsoft Excel and Lotus 1-2-3 are examples of ____________ software.
A. word processing
B. spreadsheet
C. database
D. presentation
Answer: B

4. To save an existing file with a new name or to a new location, you should use the
____________ Command.
A. Save
B. Save and Replace
C. New File
D. D. Save As
Answer: D

5. In a spreadsheet, the columns and a rows form individual boxes called:
A. intersects.
B. addresses.
C. cells.
D. worksheets.
Answer: C

6. The cell address C5 indicates that the cell:
A. contains a label value of “C5.”
B. is at row 5, column C of the worksheet.
C. is at row C, column 5 of the worksheet.
D. is performing a calculation involving a variable called “C.”
Answer: B

7. In a spreadsheet, equations you build yourself using mathematical operators along with values and cell references are called: A. formulas.
B. functions.
C. calculations.
D. values.
Answer: A Reference: Spreadsheet Software Difficulty: Moderate

8. AVERAGE is an example of a:
A. formula.
B. function.
C. field.
D. table.
Answer: B

9. Performing a “what-if” analysis is most commonly accomplished using ____________ software.
A. spreadsheet
B. database
C. presentation
D. PIM
Answer: A

10. All of the following terms are associated with spreadsheet software EXCEPT:
A. worksheet
B. cell
C. formula
D. virus detection
Answer: D




11. System software does all of the following EXCEPT:
A. help run the computer.
B. coordinate instructions between application software and the computer’s hardware devices.
C. help manage system resources.
D. add graphics and pictures to files.
Answer: D

12. Software refers to a set of instructions that tells the computer what to do. These instruction sets are called:
A. programs.
B. databases.
C. peripherals.
D. devices.
Answer: A

13. Microsoft Outlook and Lotus Organizer are examples of ____________ software.
A. presentation
B. personal information manager (PIM)
C. database
D. communication
Answer: B

14. Microsoft Power Point and Corel Presentations are examples of ____________ software.
A. spreadsheet
B. presentation
C. design
D. database
Answer: B

15. Microsoft Project is an example of ____________ software.
A. personal financial
B. customer relationship management (CRM)
C. project management
D. personal information manager (PIM)
Answer: C

16. Software designed for a specific industry is known as ____________ software.
A. multimedia
B. general business
C. project management
D. vertical market
Answer: D




17. QuarkXPress and Adobe InDesign are examples of ____________ software.
A. image-editing
B. word processing
C. video-editing
D. desktop publishing
Answer: D

18. A table is a collection of related:
A. files.
B. worksheets.
C. data.
D. records.
Answer: D

19. ____________ software (sometimes called photo-editing software) allows users to make basic modifications to digital images such as removing red-eye.
A. Desktop publishing
B. Image-editing
C. Word processing
D. Web page authoring
Answer: B

20. Computer-aided design (CAD) software can do all of the following EXCEPT:
A. design and create a Web page.
B. allow engineers to build virtual models.
C. allow engineers to create automated designs and model visualizations.
D. work in conjunction with global positioning (GPS) systems.
Answer: A


Click here to download- 50 Computers MCQ’s (PDF)