Logical Reasoning (Reason and Assertion Questions & Answers) for SBI Clerk Exam 2018

English Latest Pattern Quiz

Q1. Assertion (A) : Carbon monoxide when inhaled causes death.
Reason (R) : Carbon monoxide combines with haemoglobin.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: A . Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Justification: Carbon monoxide, when inhaled, combines with haemoglobin of blood to form carboxyhaemoglobin which inhibits the transport of oxygen.

Q2. Assertion (A) : We feel colder on mountains than on plains.
Reason (R) : Temperature decreases with altitude.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: A . Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Justification: Higher above the sea level, temperature decreasses at the rate of 1°C for every 165 metres of ascent making mountain peaks colder.

Q3. Assertion (A) : Inside the earth metals are present in molten state.
Reason (R) : Earth absorbs the sun’s rays.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: C . A is true but R is false.
Justification: Inside the earth, the high temperature and pressure keeps the metals in molten state. The earth does not absorb the sun’s rays but reflects them.

Q4. Assertion (A) : Clothes are not washed properly in hard water.
Reason (R) : Hard water contains many minerals.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: B . Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
Justification: Clothes are not washed properly in hard water because it does not form lather with soap.
However, it is true that hard water contains many minerals.

Q5. Assertion (A) : In India, people elect their own representatives.
Reason (R) : India is a democracy.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: A . Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Justification: India, being a democracy, it is a government run by the representatives elected by its people.

Q6. Assertion (A) : Vaccines prevent diseases.
Reason (R) : Vaccines must be given to children.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: B . Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
Justification: Vaccines prevent diseases by developing immunity inside the body and vaccines must be given to children to build in them a resistance against diseases.

Q7. Assertion (A) : Unpolished rice should be eaten.
Reason (R) : Polished rice lacks Vitamin B.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: A . Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Justification: The husk of unpolished rice contains Vitamin B1, deficiency of which causes the disease Beri-beri. So, rice should be eaten unpolished

Q8. Assertion (A) : Bats can fly in the night.
Reason (R) : Bats emit ultrasonics.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: A . Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Justification: Bats can fly in the night because they can trace the obstacle in the path by perceiving the echo of the ultrasonic sound emitted by them after it is reflected by the obstacle.

Q9. Assertion (A) : Silver is not used to make electric wires.
Reason (R) : Silver is a bad conductor.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.E. Both A and R are false.

Answer: C . A is true but R is false.
Justification: Silver is a good conductor of electricity but it is not used to make electric wires because it is expensive.

Q10. Assertion (A) : Gandhiji withdrew the non-cooperation movement.
Reason (R) : There was violence at the Chauri Chaura outrage.
Option :
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.E. Both A and R are false.

Answer: A . Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Justification: Gandhiji withdrew the non-cooperation movement because of the violence in the Chauri Chaura outrage.

Trending Article: Reasoning Practice Questions PDF (All Chapters) + Free Reasoning e-Book

Trending Article: Yearly GK Magazine 2017 + 5000 Current Affairs Questions| Download PDF

Leave a Reply