Banking Awareness Quiz for NABARD Grade A Exam

Banking Awareness Quiz

Q1. FM has announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to ______________ against estimated expenditure of Rs.4.94 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs. 5.97 lakh crore
(b) Rs. 8.42 lakh crore
(c) Rs. 9.38 lakh crore
(d) Rs. 10.15 lakh crore
(e) Rs. 17.22 lakh crore

Q2. How much amount has been pegged of the Railways Capital Expenditure for the year 2018-19?
(a) Rs. 2,57,123 crore
(b) Rs. 1,48,528 crore
(c) Rs. 4,62,231 crore
(d) Rs. 6,72,732 crore
(e) Rs. 8,32,645 crore

Q3. Under the Regional connectivity scheme of UDAN initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected. UDAN stands for-
(a) Utho Desh ka Aam Nagrik
(b) Ude Dono ka Aam Nagrik
(c) Ude Desh ka Aam Nagrik
(d) Ude Desh ka Aam Nation
(e) Ude Desh ka Agency Nagrik

Q4. The Budget 2018-19 has proposed to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative. What is the name of that initiative?
(a) NAYA Nirman
(b) NATION Nirman
(c) NAVAL Nirman
(d) NABH Nirman
(e) NOTA Nirman

Q5. Government will establish a unified authority for regulating all financial services in IFSCs in India. What is the meaning of “S” in IFSCs?
(a) Selling
(b) Solutions
(c) Scheme
(d) System
(e) Service

Q6. By how much Industries Growth has been seen at (in Economic Survey 2017-18)-
(a) 4.4 per cent
(b) 4.1 per cent
(c) 4.6 per cent
(d) 4.9 per cent
(e) 4.3 per cent

Q7. What is the meaning of GVA?
(a) Gross Van Added
(b) Gross Value Added
(c) General Value Added
(d) Gross Value Agency
(e) Gross Value Adjust

Q8. It was pointed out that the ROSL has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 per cent but not of others. What is the meaning of “L” in ROSL?
(a) Least
(b) Level
(c) Levies
(d) Labour
(e) Lease

Q9. According to Economic Survey 2017-18, which states has the greatest number of GST registrants?
(a) Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(b) Telangana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(c) Maharashtra, Uttar Pradesh, West Bengal and Gujarat
(d) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(e) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Haryana

Q10. India‘s internal trade in goods and services (excludes non-GST goods and services) is actually even higher and is about ____________ of GDP.
(a) 20%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%
(e) 60%

Banking Awareness Quiz Answers:

1. a
2. b
3. c
4. d
5. e
6. a
7. b
8. c
9. d
10. e

Important Links:

Free YouTube Videos for Reasoning & Quants

Previous Years Paper Free Download

Static GK Notes Free Download

PDF Notes Free Download

Daily Updated Current Affairs

Leave a Reply