Reasoning Aptitude Practice Questions for SBI Clerk Exam 2018

Reasoning Aptitude Practice Questions

Directions (1-5): Study the set of numbers given below and answer the questions which follow:

427 581 839 275 589

Q1. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the greatest number is subtracted from the second digit of the lowest number after adding one to each of the numbers?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

Q2. If in each number, first and the last digits are interchanged, which of the following will be the highest number?
(a) 427
(b) 581
(c) 839
(d) 275
(e) 589

Q3. If in each number the second and the third digits are interchanged, which will be the second lowest number?
(a) 427
(b) 581
(c) 839
(d) 275
(e) 589

Q4. If one is subtracted from the last digit of each of the numbers and then the first and the third digits are interchanged, which of the following will be the lowest?
(a) 427
(b) 581
(c) 839
(d) 275
(e) 589

Q5. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the highest number?
(a) 427
(b) 581
(c) 839
(d) 275
(e) 589

Directions (6-8): In these questions, relationship between different elements is shown in the
statements. These statements are followed by two conclusions:
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows.
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusion I and II follow.

Q6. Statements: P ≤ Q < R ≥ T > S
Conclusion:
I. P> R
II. R≥ P

Q7. Statements: P > L ≤ M < N > Q
Conclusion:
I. P > N
II. Q > L

Q8. Statement: S ≥ T = U < V ≥ X
Conclusions:
I. V > T
II. X> U

Directions (9-10): Study the following information and answer the questions given:

Sharvi walked 5m towards north from point A and reached to point B. She took a right turn from point B and walked 7m and reached to point C. She took another right turn from point C and walked 6m to reach point D. Sharvi took a right turn from point D and walked 3m to reach point E. From point E, Sharvi took another right turn and walk 6m and reached point F

Q9. What is distance between point F and B?
(a) 6m
(b) 5m
(c) 4m
(d) 3m
(e) None of the above

Q10. Point E is in which direction with respect to point to A?
(a) North
(b) South
(c) South-east
(d) South-west
(e) None of these

Answers:

1. c
2. e
3. a
4. b
5. e
6. d
7. d
8. a
9. c
10. c

Important Links:

Free YouTube Videos for Reasoning & Quants

Previous Years Paper Free Download

Static GK Notes Free Download

PDF Notes Free Download

Daily Updated Current Affairs

Leave a Reply