Reasoning Aptitude Practice Questions for NABARD Grade A Exam

Reasoning Aptitude Practice Questions

Directions (1-5): Study the following information and answer the questions given below:
There are ten people i.e. A, B, C, D, E, P, Q, R, S and T . They all are sitting on two parallel rows, each row consist of six chairs. In each row there is one seat vacant or we can say that no one is sitting on the vacant seat. A, B, C, D, and E are sitting on row 1, all are facing towards south direction. P,Q,R,S and T are sitting at row 2, and all are facing towards north direction. They all like different fruits i.e. Avocado, Apple, Banana, Citrus, Grape, Pears, Fig, Peach, Guava and Cherry but not necessarily in the same order.
The one who likes Grape sits opposite to P. The one who likes Avocado sits 3rd left of T. C does not sits at any of the extreme end. One seat is vacant between P and Q. The one who likes Apple sits 2nd left from right end of the row 2. A faces the vacant seat and D faces Q. There are 3 seats between S and Q who does not face the one who likes Banana. T sits opposite to the one who likes Pears who sits at extreme end. E sits immediate right of the vacant seat. R faces the vacant seat that is 2nd right of A. The one likes Banana faces the one who sits 4th left of the one who likes Apple. There is one seat between the one who likes Grape and the one who like Banana. The one who likes Guava sits immediate right of the one who likes Peach. The one who likes Peach sits adjacent to B. The one who likes Fig faces the one who sits adjacent to the vacant seat. The one who likes Citrus, sits adjacent to the one who faces the one who likes Grape.

Q1. Who among the following likes Pears?
(a) C
(b) E
(c) R
(d) S
(e) B

Q2. Who among the following faces the one who likes Grape?
(a) A
(b) P
(c) Q
(d) T
(e) None of these

Q3. If D is related to Avocado, B is related to Vacant seat then R is related to which fruits?
(a) Banana
(b) Pears
(c) Guava
(d) Cherry
(e) None of these

Q4. Who among the following sits 2nd left of the one who likes Guava?
(a) A
(b) C
(c) R
(d) S
(e) B

Q5. Which of the following sentence is correct?
(a) A faces the one who likes Fig
(b) E sits adjacent to the vacant seat
(c) T likes Apple
(d) R is not neighbor of P
(e) All are correct

Directions (6-10): These questions are based on the following arrangement of letters, numbers and symbols.

* 7 B % E N 8 $ L Y H @ 4 P R 3 6 D 5 T V 1 ^ # F 9

Q6. How many such symbols are there in the arrangement each of which is immediately followed by a letter?
(a) Three
(b) Two
(c) One
(d) Four
(e) More than four

Q7. How many such letters are there in the arrangement each of which is immediately preceded by a number?
(a) Three
(b) Four
(c) One
(d) Two
(e) None of these

Q8. If all the symbols are deleted from the arrangement, then which element will be 7th to the left of 13th element from the left end?
(a) Y
(b) 8
(c) L
(d) N
(e) None of these

Q9. If all the numbers are deleted from the arrangement then which element will be 9th to the right of the 16th element from the right end?
(a) P
(b) @
(c) D
(d) R
(e) None of these

Q10. If ‘7E%’ is related to ‘BNE’ in the same way as ‘P63’ is related to?
(a) 35D
(b) R63
(c) RD6
(d) D1V
(e) None of these

Reasoning Aptitude Practice Questions Answers:

1. e
2. b
3. c
4. e
5. b
6. a
7. b
8. c
9. d
10. c

Important Links:

Free YouTube Videos for Reasoning & Quants

Previous Years Paper Free Download

Static GK Notes Free Download

PDF Notes Free Download

Daily Updated Current Affairs

Leave a Reply